Update watersnood zondag 10 oktober 2021
Elke week opnieuw zijn er weer zoveel zaken die het benoemen waard zijn. Elke week opnieuw komen weer nieuwe gedupeerden in de loods. Elke week opnieuw wordt duidelijker dat de ramp nog lang niet voltrokken is. Elke week opnieuw wordt duidelijk dat Stichting Bergse Kracht keihard nodig is en er ook voorlopig zal zijn.
Te beginnen een enorm dankjewel voor de firma Heuts. Afgelopen donderdag kwamen zij voor de tweede keer met een enorme partij nieuwe meubels uit alle filialen uit heel Limburg. Terwijl we aan het uitpakken waren, werden de eerste meubels alweer gereserveerd en gisteren geleverd bij de diverse gedupeerden.
Daarnaast werden enkele fietsen weer gedoneerd en gebracht naar Stichting Ruggensteun te Meerssen. Zij maken deze fietsen helemaal in orde en vervolgens kunnen gedupeerden deze fietsen weer ophalen. Bijzonder mooie Stichting.
Afgelopen week tevens een positief bericht gekregen van de firma Sikkens. Komende week zullen zij diverse pallets verf en latex gaan afleveren in onze loods en gedupeerden krijgen tevens bij de filialen van Sikkens aanzienlijke kortingen. We zullen zeker berichten als de pallets binnen zijn gekomen en hier dan een eerlijke verdeling gaan maken. Dit is tevens het geval voor de pallets van Philips. Ze zijn er (nog) niet en als ze er zijn, berichten we hier uiteraard over. Ook hierbij zullen wij zoveel mogelijk gedupeerden trachten te bereiken.
Gelet op het feit dat diverse pallets zijn binnengekomen en gaan binnenkomen, hebben we besloten om voorlopig geen 2e hands goederen meer aan te nemen van particulieren. We hebben ook eenvoudigweg te weinig vrijwilligers en vooral ook vervoersmiddelen om continue spullen op te halen en uit te delen.
Ook is weer een vrachtwagen vol spullen geladen voor België. De noodzaak is hier nog altijd mega hoog. Nathalie en andere vrijwilligers zijn weer keihard aan het werk geweest om families te bevoorraden in Wallonië.
Gisteren weer een bezoekje gebracht aan Westbroek in de Gemeente Meerssen. Op het eerste gezicht lijkt hier niets aan de hand, met uitzondering van diverse containers die her en der nog staan, maar schijn bedriegt. Achter de voordeuren is het één en al ellende. Ook is gebleken dat veel mensen te vroeg zijn begonnen met stukadoren, verven en behangen. De vocht blijft een enorm probleem, waardoor alsnog stucwerk verwijderd moet worden, alsmede complete betonvloeren.
We merken ook dat er enorm veel trauma en verdriet zit onder de vele gedupeerden. Ook hier hebben we aandacht voor. En dat dit verdriet en trauma niet alleen bij de gedupeerden zit, maar ook bij veel mensen die werkzaam zijn binnen de getroffen gemeenten, werd ons gisteravond zeer duidelijk. Mevr. M. Clermonts van de gemeente Meerssen heeft ons, alsmede diverse gedupeerden verrast met een zeer openhartig gesprek, waarin de emoties over en weer gedeeld werden. Dit was een zeer bijzondere ontmoeting met een zeer bijzonder mooi mens. Dit gaat zeker een vervolg krijgen.
Afgelopen week tevens een zeer ontroerend verhaal gehoord van een medewerkster van het Hospice Valkenheim in Valkenburg. Hoe zij de evacuatie samen met haar collega’s en de bewoners dit beleefd hebben. Zeer schokkend en ontroerend en tevens geeft ook dit wederom aan hoe immens deze ramp is, voor zoveel bewoners en betrokkenen in alle getroffen gebieden, gemeenten en zelfs landen!
De komende maanden gaat nog veel gebeuren, de wijze waarop gaan we nader bekijken en we gaan jullie zeker hiervan op de hoogte houden. Onthoud één ding: Zonder diepe dalen, zullen ook geen grote bergen bedwongen worden!
En die enorme berg gaan we samen beklimmen met heel veel Kracht! Bergse Kracht!