Update watersnood woensdag 18 augustus 2021
Vandaag grote verhuizing van spullen die eerder met een enorme vrachtwagen in een koelcel van een boerderij omgeving Valkenburg waren gelost. Meubels, kleding, speelgoed, beddengoed, enz. enz. De eerdere oproep om handjes en vervoer heeft een geweldig resultaat opgeleverd: meerdere grotere aanhangers, busjes en een vrachtwagen die door vader en zoon van een transportbedrijf gratis ter beschikking werd besteld. De koelcel is leeg, de meeste zaken staan al in de loods aan de Valkenburgerstraat, morgen nog de laatste pallets naar wat andere plekken. Een diepe buiging voor de rijders en sjouwers, ’t was heavy !!
Intussen ging het werk in de loods gewoon door. De hele dag blijven mensen komen om spullen op te halen ter vervanging van de zaken die met de waterstroom zijn verloren gegaan; mensen gaan blij de poort uit en dát maakt de vrijwilligers minstens zo blij. Overigens: er blijft een grote behoefte aan witgoed!!
Opvallend is de over het algemeen goede kwaliteit van spullen die door mensen zijn gedoneerd. Natuurlijk is het soms duidelijk dat een enkeling de situatie heeft gebruikt om een gang naar het milieupark uit te sparen. Maar ’t zijn maar schaarse gevallen, bij vrijwel iedereen merk je het respect voor de slachtoffers door goede en bruikbare spullen te doneren.
Verrassend zijn vaak de reacties die je als vrijwilliger ontvangt. Wat denk je van een heerlijke ‘proemevlaai’, een ‘high tea’ met koffie compleet en koekjes, een uitnodiging van Limburg Oet de Drup voor het bijwonen van het benefietconcert…..
Over sponsoren gesproken: particulieren uit Rotterdam, Coevorden en vanuit het hele land, uit de eigen regio, met spullen en handjes. Bedrijven die grote hoeveelheden nieuwe produkten uit hun produktie schenken t.b.v. de getroffen bewoners, een kerk uit Veenendaal die doneert in de vorm van witgoed… Je zou ál deze partijen in het zonnetje willen zetten, ware het niet dat de meesten er geen behoefte aan hebben om dit in de publiciteit te brengen.
Ook opvallend is de groeiende samenwerking tussen hulporganisaties, zoals vandaag: een organisatie van ‘engelen’ waar wij een grote hoeveelheid kleding hebben gebracht omdat zij deze artikelen beter kunnen verspreiden en waar wij huiswaarts keerden met grote hoeveelheden verf e.d. omdat bij ons mensen dááraan nu behoefte krijgen.
We zijn blij dat we getroffen mensen een klein beetje kunnen bieden van wat zij zijn kwijtgeraakt; een druppel op een gloeiende plaat. Maar beter dan niets doen.